6 augustus 2024

Schema.org bij TwelveBricks

Een persoon tekent met een pen op een tablet met grafieken en statistieken.

Voor de volgende versie van TwelveBricks ben ik bezig geweest met schema.org ondersteuning. Dit zal grote voordelen bieden voor ons platform en onze gebruikers. Maar wat is het, en waarom is het belangrijk voor zoekmachines?

Wat is het precies?

Schema.org is een project van grote zoekmachines zoals Google en Bing. Het helpt gegevens op webpagina's te structureren. Hierdoor begrijpen zoekmachines beter wat er op een pagina staat. Dit zorgt voor betere en rijkere zoekresultaten.

Wat zijn de voordelen?

Door schema informatie toe te voegen, tonen zoekmachines extra informatie bij zoekresultaten. Dit maakt pagina’s opvallender en dit trekt meer kliks. Schema informatie helpt ook de context van de inhoud beter te begrijpen. Dit leidt tot relevantere zoekresultaten, waardoor mensen ook vaker zullen doorklikken naar jouw website.

Het toevoegen van schema informatie verbetert indirect de positie van jouw website in zoekresultaten. De aanwezigheid van de data wordt niet direct gebruikt om resultaten hoger te scoren. Dankzij de rijkere resultaten die meer kliks trekken, zorgen de extra details ervoor dat mensen sneller naar jouw website klikken. Dit beïnvloed de positie in de zoekresultaten uiteindelijk wel.

Hoe implementeren we de schema informatie bij TwelveBricks?

Het was nog best lastig was om goede voorbeelden te vinden. De online beschikbare informatie is vrij algemeen. Er zijn verder ook nog niet heel veel websites die hier al uitgebreid mee bezig zijn. Dat is juist voor TwelveBricks weer een extra voordeel!

Na veel onderzoek zijn we uitgekomen op de volgende lijst met de meest relevante schema informatie voor al onze websites.

  • Organization/Brand: Voor bedrijfsinformatie zoals contactgegevens, adres en logo.
  • Webpage: Voor informatie over webpagina’s, zoals titel, beschrijving en taal.
  • Event: Voor informatie over evenementen, zoals datum, locatie en tickets.
  • Product: Voor productinformatie zoals prijzen en recensies.
  • BlogPosting/NewsArticle/Article: Voor informatie bij blogs, nieuws en artikelen.
  • Person: Voor contactinformatie van auteurs of andere personen op een pagina.

De Organization/Brand/​​Webpage gegevens worden toegevoegd op alle pagina’s. De meer specifieke schema informatie kan worden gekozen per inhoudstype. We leggen hiermee ook direct een basis voor meer specifieke subtypen van deze schema's. De toevoeging van schema informatie is een grote stap vooruit in onze SEO-inspanningen. 

Door de inhoud van onze klanten beter gestructureerd en toegankelijker te maken voor zoekmachines, verbeteren we de zichtbaarheid en ranking van de websites. En daar worden wij blij van!