3 december 2024
Is jouw website in 2025 volledig toegankelijk?

Screenshot of Google Pagespeed Insights.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat zo'n 1 miljard mensen (ongeveer 15% van de wereldbevolking) een beperking hebben. In Europa heeft maar liefst 27% van de bevolking een lichamelijke of mentale beperking. Dat betekent dat zo’n 5,5 miljoen inwoners van Nederland en 101 miljoen mensen in de Europese Unie, niet alle digitale diensten kunnen gebruiken omdat deze niet voor alle zintuigen beschikbaar zijn.

Door je website toegankelijk te maken stel je hem open voor personen met visuele, auditieve, fysieke of cognitieve beperkingen en spreek je een breder, diverser publiek aan. Als mooie bonus verbeter je ook nog eens de SEO van jouw website.

In 2018 is het “tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid” in werking getreden en moesten overheidsinstellingen zich houden aan de wettelijke verplichtingen voor digitale toegankelijkheid. Maar in 2025 gaat de European Accessibility Act (EEA) in. Vanaf juni 2025 gaat die wetgeving ook voor Nederland gelden en zal er gehandhaafd gaan worden.

Valt jouw bedrijf onder de EEA? Het zou zomaar kunnen.
De wet gaat bijvoorbeeld gelden voor e-commerce bedrijven in de breedste zin van het woord. Denk bijvoorbeeld aan:

  • nieuws websites,

  • verkoop van producten en diensten,

  • aanbod van professionele diensten (zoals dokters, advocaten en makelaars).

Voor deze bedrijven betekent het dat het volledige product- of dienstenaanbod voor iedereen helder en toegankelijk moet zijn.

Er is wel een uitzondering gemaakt voor kleine ondernemers. Bedrijven met minder dan 2 miljoen omzet per jaar en minder dan 10 medewerkers vallen buiten de wet. 

Dat klinkt nu misschien wel fijn, maar waarom zou je een kwart van je potentiële klanten buitensluiten als je dat op een eenvoudige en goedkope manier kunt voorkomen?