12 april 2024 Een nieuwe website, wat kost dat?
Het was in het jaar 2000 dat iemand voor de allereerste keer deze vraag aan mij stelde. Ik rommelde op dat moment wat met HTML en CSS en kon niet vermoeden dat het de aftrap zou zijn voor een carrière als websiteontwikkelaar.
Geen idee meer wat deze website gekost heeft, maar het was omgerekend naar tijd vast en zeker een schamel uurloon. De indeling van de website was op basis van tabellen (herinnert u zich deze nog, nog, nog.....) en de meeste vormgeving met inline styling. De website heeft het superlang volgehouden en is pas een 3 jaar geleden offline gegaan.
In de eerste jaren van mijn "ondernemerschap" heb ik meer van dit soort websites gemaakt. Naast een fulltime baan heb ik avond na avond ervaring opgedaan en steeds weer nieuwe dingen geprobeerd. Van de platte HTML naar websites met databases, en later gebruikmakend van contentmanagementsystemen (CMS) als Joomla, Wordpress en Drupal.
Op de vraag "Een nieuwe website, wat kost dat?" had ik steeds vaker hetzelfde antwoord: "Wat kost een auto?". Want het is nogal afhankelijk van de wensen:
- Wat is het doel van de website?
- Wil je een CMS?
- Gebruiken we eigen of beschikbare styling?
- Wil je functionaliteit waarin het CMS niet voorziet?
Zo zijn er nog veel meer vragen te bedenken. Elk antwoord leidt tot een andere inschatting van tijd, en daarmee geld.
Via een van 's lands grootste detacheringsbureaus heb ik mijn eerste stappen als beroeps-websiteontwikkelaar gemaakt. Voor diverse bedrijven en overheden deed ik CMS-implementaties en na dat dienstverband heb ik hetzelfde gedaan als ZZP-er voor onder andere het UWV, het Nationaal Archief en de Erasmus Universiteit (even lekker een beetje namedropping). Toen kostte een website niet meer een paar honderd of een paar duizend euro, maar ging het over tonnen en miljoenen.
Maar wat het budget ook was, heel veel werkzaamheden bleven hetzelfde. Steeds weer begonnen we met niks om vervolgens een server in te richten, een CMS te installeren, verschillende soorten content typen definiëren en configureren, de security op orde brengen, SEO en toegankelijkheid in de gaten houden, updates uitvoeren, enzovoort, enzovoort, enzovoort...
Zo'n 2,5 jaar geleden hebben we met TwelveBricks besloten dat het anders kan. Door de meest voorkomende werkzaamheden vergaand te automatiseren kunnen we dezelfde professionele website van tien- of honderdduizenden euro's aanbieden voor enkel de kosten van de hosting en het onderhoud van die website. En laten we eerlijk zijn, die kosten zijn er sowieso altijd, ongeacht waar en hoe de website gebouwd is.
Als je nu aan mij vraagt "Een nieuwe website, wat kost dat?", dan is het antwoord "100 of 200 euro per maand.".
Ik ben benieuwd wat mijn antwoord over 10 jaar zal zijn...
-
Wilfred Waltman